SELKÄ KUNTOON ENNEN MM-KISOJA

Urheilu 04.12.2013 8:26

Yksin Zahir Khudayarovin ei tarvitse Tampereelle lähteä. Turkulaisista voimanpesistä myös Harri Peltomaa ja Joonas Juvonen hakevat torstaina alkavista kisoista MM-menestystä.

Turkuun kotiutunut Zahir Khudayarov nostaa valtavia rautamääriä

Naprapaatti Timo Koiviston hoitopöydällä makaa iso mies. Hän on voimanostaja Zahir Khudayarov, joka on käynyt hoidattamassa muutama viikko sitten loukkaamaansa selkäänsä Koiviston vastaanotolla.
–Voimanoston kaltaisessa äärimmäisyyksien lajissa selkä joutuu erittäin koville. Tässä tapauksessa kyseessä on epäspesifi selkäkipu ja alaselän fasettinivelten toimintahäiriö. Hoidon tarkoituksena on saada selkä jälleen kestämään voimanoston vaatima rasitus, kertoo Koivisto.

Turkuun Azerbaidzhanista kotoisin oleva Khudayarov muutti puolisen vuotta sitten. Suomeen ja Turkuun mörssärin on tuonut rakkaus. Toinen tärkeä syy muuttoon oli päästä paremmin esiin voimanostajana.
–Kotimaassaan hän ei saanut täyttä potentiaaliaan esiin. Siellä raw-voimanosto jää apuvälineillä tehtävän voimanoston jalkoihin, selittää Khudayarovin suomalainen manageri-valmentaja Jussi Mattila.
Khudayarov osallistuu tällä viikolla Tampereella raw-voimanoston MM-kisoihin. Miehen tavoitteena on parantaa syyskuussa Lahdessa tehtyä tuhannen kilon kokonaistulosta. Tulos on harvinaista herkkua, kun käytössä ei ole painonnostopaidan tai polvitukien kaltaisia apuvälineitä. Vertailun vuoksi Kudayarovin sarjassa kotimainen kärki liikkuu tällä hetkellä noin 900 kilon kokonaisrautamäärissä.

Mattila uskoo Khudayarovin pystyvän parantamaan penkkipunnerruksesta, maastavedosta ja jalkakyykystä koostuvaa raakavoimanoston yhteistulostaan jopa yli sadalla kilolla.

–Alle 110-kiloissa Zahir on jo nyt kaikkein kovin. Yhdysvaltalaisen Don Reinhoudtin yhteistulos 1085 kiloa on kaikkien aikojen kovin, mutta Reinhoudt oli huipulla ollessaan monta kymmentä kiloa Zahiria painavampi, Mattila valaisee.

Selkävaivoista johtuen Khudayarovin valmistautuminen ei ole ollut täydellistä. Mies kuitenkin itse uskoo mahdollisuuksiinsa, vaikka vasta aivan kisan kynnyksellä selviääkin pystyykö hän kilpailemaan yhteistuloksessa.

–Selkä on parantunut koko ajan, joten tällä hetkellä suhtaudun luottavaisesti. Penkkiin Zahir joka tapauksessa osallistuu. Parin viime viikon aikana olemme pystyneet harjoittelemaan olkapäitä ja ojentajia, mutta esimerkiksi maastaveto on ollut ehdottoman kiellettyä. Toisaalta saattaa olla hyväkin, että ennen kisaa on hieman ylimääräistä lepoa.

–Lopullinen osallistumispäätös täytyy tehdä huolella. Jos selkä ei ole kunnossa, ei kannata lähteä nostamaan. Kun painot ovat noin isoja, puolikuntoisena pahemman loukkaantumisen riski kasvaa, Mattila puntaroi.

Khudayarovilla itsellään on selkeä mielipide osallistumisesta.

–Totta kai kilpailen maailmanmestaruudesta. Hyvä lääkäri hoitaa minut kuntoon.
Ilkka Lappi