Milloin psykoterapiaan?

Naprapaatti, psykoterapeutti Timo Koivisto

  • Kun omat voimavarat eivän enää riitä
  • Elämän kriisitilanteissa
  • Traumaattisissa kokemuksissa
  • Masennuksessa
  • Ahdistuksessa
  • Paniikkihäiriössä
  • Riippuvuuksissa
  • Perheen kriisitilanteissa
  • Töissä jaksaminen
  • Oman itsensä kehittäminen ja voimavaraistaminen
  • Sosiaalisten taitojen aktivoiminen
  • Pitkittynyt elämän toimintakykyä haittaava suru tai eroprosessi

Psykoterapiassa olet asiakas, et potilas

Ratkaisukeskeisellä psykoterapialla tarkoitetaan luottamuksellista, tasavertaista yhteistyösuhdetta asiakkaan ja psykoterapeutin välillä, jossa etsitään elämän pulmatilanteisiin ratkaisuja. Asiakkaiden omilla toiveilla, ideoilla ja tavoitteilla on suuri merkitys terapiassa. Ratkaisukeskeinen psykoterapeutti työskentelee asiakkaan arvomaailman mukaisesti. Asiaa kuvaa myös hyvin, että ratkaisukeskeiset terapeutit eivät tapaa potilaita, vaan asiakkaita.

Psykoterapiassa ongelmista siirrytään ratkaisuihin

Toisin kuin useimmissa terapiamuodoissa ratkaisukeskeisesti suuntautuneet psykoterapeutit eivät pyri etsimään ongelmia ja syitä ongelmien taustalta, vaan tukevat asiakasta jatkamaan elämässä eteenpäin. Ongelmien ei nimittäin nähdä olevan toistensa kanssa tiiviissä ja itsestään selvässä syy-seuraussuhteessa. Olennaisempana nähdään myönteinen tulevaisuusvisio ja tavoitteiden asettaminen, kuin selitellä mennyttä loputtomiin. Ongelmia pyritään ratkomaan asiakkaiden kanssa yhteistyössä muun muassa etsimällä uusia ratkaisuja tuloksettomien ratkaisumallien tilalle.

Ratkaisukeskeinen psykoterapia on tehokasta

Integratiivinen ratkaisukeskeinen psykoterapeutti käyttää laaja-alaisesti eri psykoterapian muotoja asiakkaan parhaaksi. Psykoterapiaistunnossa terapeutti voi käyttää psykoanalyysin, kognitiivisen psykoterapian, perheterapian sekä ratkaisukeskeisen psykoterapian työvälineitä.

Psykoterapia taipuu asiakkaan mukaan

Ratkaisukeskeisen psykoterapian vahvuuksiin luetaan se, että se soveltuu monenlaisiin tilanteisiin, erilaisille asiakasryhmille tai sitä voidaan toteuttaa erimuotoisesti. Ajallisesti se voi olla lyhyttä (esim. 1-10 kertaa) tai pidempikestoista. Yleiseisellä viitekehyksellä voidaan työskennellä yksilöiden, parien, perheiden, ryhmien, työyhteisöjen tai jopa kokonaisten organisaatioiden kanssa.

Mitä psykoterapia vastaanotolla tapahtuu?

Psykoterapeutti ja asiakas yhteistyössä kartoittavat alussa nykytilannetta keskustelemalla. Hoidossa on tärkeää luoda välitavoitteita ja tavoitteita, joita kohti kuljetaan. Vastaanotolla terapeutti ja asiakas toimivat yhteistyössä keskustellen kohti tavoitetta. Psykoterapia on asiakaslähtöistä, eli edetään asiakkaan voinnin ja tarpeiden mukaan. Psykoterapeutin tehtävä on olla kanssa kulkija, kuuntelija ja näkökulmien avaaja ihmisen elämäntilanteen erilaisissa haasteissa.

Psykoterapia koulutus

Koulutus on kestoltaan neljävuotinen ja siitä vastaa eri ammattihenkilöt psykoterapian, psykologian ja psykiatrian aloilta. Koulutus sisältää suuren määrän teoriaopintoja mm. psykiatrian ja psykologian maailmasta, opinnot sisältävät oman terapian, jonka terapeutti itse suorittaa, jossa käsitellään mahdolliset työtä rajoittavat tekijät. Opiskeluihin kuuluu työnohjausta, jossa seurataan muiden terapiaopiskelijoiden työtä ja harjoittelua terapia-asiakkaiden kanssa. Tärkeä osa opintoja ovat koko opintojen ajan kestävä psykoterapia harjoittelu, jossa kohdataan erilaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa mm. masennus, ahdistus, paniikkihäiriö, parisuhdekriisit, tai mitkä tahansa muita arjen, työn ja elämän haasteista kärsivä ihminen, jolle elämäntilanne on käynyt liian haastavaksi edetä omin avuin eteenpäin.

Psykoterapia hinta (turku) ja kela psykoterapia, miten haen psykoterapiaa?

Psykoterapia hinta on psykoterapeutin itse määrittämä. Keskimääräinen hinta Turussa vaihtelee noin 70-100 euron välillä ja vastaanottoaika on usein 45 minuuttia. Terapiaan voi hakeutua itse maksavana tai voi hakea kela-terapiaa. Kela terapiaan vaaditaan alkuun psykiatrin tapaaminen, jossa keskustellaan psykoterapian tarpeesta ja psykiatri määrittää diagnoosin. Tämän jälkeen hoitosuhde psykiatrin kanssa pitää kestää kolme kuukautta, jonka jälkeen psykiatri kirjoittaa lausunnon, jolla asiakas hakee kela-terapiaa (KU131) lomakkeella. Tämä voi viedä arviolta vielä 4-5 viikkoa, jonka jälkeen kela tekee päätöksen myönnetäänkö psykoterapia.

Psykiatrinen hoitosuhde tarkoittaa sitä, että psykiatri tavataan alussa kerran ja lopussa kerran ja tarvittaessa muutamia välitapaamisia. Ennen kelan psykoterapiaa asiakas voi aloittaa psykoterapiassa käynnin mahdollisuuksien mukaan jo itse maksavana, esim. hieman rauhallisemmalla aloituksella, tarkoittaen esim. joka toinen viikko tai kerran kuussa. Kelan psykoterapiassa käydään vähintään kerran viikossa ja usein vuosi kerrallaan. Kela voi määrätä psykoterapiaa maksimissaan kolme vuotta. Kelan psykoterapiassa korvaus on 56,7e/käynti ja loppuosa jää asiakkaan itse maksettavaksi.

Näin haet kuntoutuspsykoterapiaa »

Psykoterapia suuntaukset

Eri psykoterapiasuuntauksia on useita ja ne poikkeavat taustateoriansa ja lähestymistapansa suhteen. Nykytiedon mukaan psykoterapia on tehokasta ja vaikuttavaa hoitoa. Erityisesti lievissä ja keskivaikeissa mielenterveyshäiriössä psykoterapia on keskeinen hoitomuoto. Psykoterapian vaikuttavuudessa keskeistä on sekä psykoterapiassa käytetyt menetelmät että yhteistyösuhteen sujuvuus psykoterapeutin kanssa.

Psykoterapiasuuntauksia ovat mm. ratkaisukeskinen, kognitiivinen, integratiivinen, analyyttinen, yms. Tutkimuksissa on todettu, että terapian suuntauksella ei ole hoitoon vaikuttavaa tekijää. Psykoterapiassa vaikuttavin tekijä on terapeutin ja asiakkaan välinen toimiva suhde.

Integratiivinen psykoterapia

Integratiivinen psykoterapia on hoitomuoto, jossa on huomioidaan ihminen kokonaisuutena. Integratiivinen psykoterapia osaa hyödyntää ja ymmärtää eri terapiamuotoja ja käyttää niitä asiakkaan parhaaksi mm. kognitiivinen psykoterapia, ratkaisukeskeinen psykoterapia, perheterapia, parisuhdeterapia.

Ratkaisukeskeinen psykoterapia

Psykoterapia alkaa yleensä siitä, kun asiakas tai potilas tulee hakemaan apua ongelmaan tai oireeseen. Terapeutti ja potilas keskustelevat ongelmasta, sen syistä ja miten siitä päästäisiin eroon tai sitä pystyisi hallitsemaan. Ratkaisukeskeisessä terapiassa, joka alun perin kehitettiin lyhytkestoisena psykoterapiatekniikkana Brief Family Therapy Center -keskuksessa Milwaukeessa 1970-luvun lopulla, otetaan erilainen näkökulma korostamalla positiivista puolta tietyin tavoin. Sen sijaan, että keskityttäisiin ongelmiin ja niiden syihin, terapeutti saa potilaan ajattelemaan toiveita ja saavutuksia. Keskitytään päämääriin esteiden sijasta ja vahvuuksiin heikkouksien sijasta.

Ratkaisukeskeisessä terapiassa ei tehdä diagnooseja, yritetä edistää asian ymmärrystä tai analysoida mennyttä. Sen sijaan potilasta kannustetaan havaitsemaan ja toteuttamaan vaihtoehtoisia ratkaisuja. Lähdetään siitä olettamuksesta, että minkä tahansa tuloksellisen psykoterapian lopuksi potilaan tilanne on muuttunut, niin että hän toimii jotenkin eri tavalla. Ratkaisukeskeisessä terapiassa potilasta autetaan miettimään, mikä tuo muutos voisi olla. Kun ratkaisu on keksitty, potilas ja terapeutti etenevät sitä kohden askel askeleelta.

Tervetuloa välittävään ja hyvään hoitoon!